Info & Bestemmingen

Zweden is een Scandinavisch land dat is gelegen tussen Noorwegen en Finland. We denken bij Zweden al snel aan Pippi Langkous, knäckebröd en de winkel met de grote gele hoofdletters. Maar het land heeft natuurlijk veel meer te bieden. Zo is de hoofdstad Stockholm, dat zich aan de zuidoostkust bevindt, zeker een bezoek waard. Ook de steden Göteborg en Malmö zijn bekend onder de toeristen. Maar Zweden heeft naast drukte, cultuur en historie in de steden, ook heel veel mooie natuur. Dat varieert van mooie kusten tot bergen en in het noorden heel veel sneeuw.

Bezoek Stockholm (hoofdstad van Zweden)

De Zweedse hoofdstad Stockholm ligt verspreid over 14 eilanden. Je komt er niet alleen oude monumenten, maar ook moderne gebouwen tegen. De historische wijk Gamla Stan is het historische centrum van de stad. Je wordt er terug gekatapulteerd in de tijd.
Eén van de grootste bezienswaardigheden in Stockholm is het Slot Drottningholm. Dit koninklijke paleis werd in de zeventiende eeuw gebouwd naar analogie met de Franse en Italiaanse bouwwerken uit die tijd. Het paleis heeft dan ook wel wat weg van Versailles. Rond het kasteel liggen prachtig aangelegde tuinen met daarin een Chinees paviljoen dat koningin Louisa Ulrika in 1753 voor haar verjaardag kreeg.

Stockholm

Göteborg

De stad Göteborg bevindt zich aan de zuidelijke westkust van Zweden. Na Stockholm is dit de grootste stad van het land. Göteborg is een grote, moderne havenstad, vol met industrie. Het beschikt ook over historische gebouwen, waaronder vele kerken en musea. In de stad wonen zeer veel studenten. Göteborg is zelfs de grootste studentenstad van heel Scandinavië.

Göteborg

Malmö

De stad Malmö, die zich in het zuiden van Zweden aan de westkust bevindt (naast Kopenhagen), staat met name bekend onder de jongeren. Het is een studentenstad en een stad waar veel jeugd op af komt. Dat komt door de vele cafés, restaurants, Zweedse mode labels en hippe design winkels, die Malmö heeft. Bekende bezienswaardigheden van de stad zijn de konsthall, Malmöhus Castle (met daarin musea gevestigd) en het Malmöfestivalen. Met name de stadsdelen Folkets Park en Lilla Torg zijn een bezoek waard.

Malmö

Ystad

Aan de zuidkust van Zweden, in een baai, is Ystad gevestigd. Het is een kleine stad met vele vakwerkhuizen, waaronder aan de kust het Saltsjöbaden Hotel. Deze huizen trekken vele toeristen. Dat komt ook doordat Ystad werd gebruikt als decor voor een aantal politie romans van Henning Mankell, waaronder de zeer bekende televisieserie Wallander. Wandelen langs de zandstranden van Ystad is een aanrader. Als je richting het oosten loopt, dan kom je langs het monument Ales Stenar, dat bestaat uit 59 grote keien die een stenen schip vormen.

Gotland

Het grootste eiland van Zweden is Gotland. Deze bevindt zich aan de zuidoostkust, in de Oostzee, ten zuiden van Stockholm. Het eiland trekt vele toeristen, onder wie de Zweden zelf, omdat dit deel van Zweden het meeste zonlicht ontvangt van het hele land. Visby is de enige stad van het eiland. Het is een prachtige ommuurde Hanzestad, die beschikt over interessante historische gebouwen en vele rozenstruiken. Over het eiland zijn ruïnes, burchten en oude dorpen verspreid. Maar met name Middeleeuwse kerken zijn hier volop te vinden. Gotland wordt daarom ‘het eiland van de honderd kerken’ genoemd. De Gotlandpony leeft op Gotland, maar dan alleen nog maar in een kleine kudde in de bossen en heidegebieden bij Lojsta.

Abisko Nationaal Park

Abisko Nationaal bevindt zich in het uiterste noorden van Zweden. Hier staat een natuurwetenschappelijk onderzoekscentrum en is (een deel van) de bekende historische wandelroute ‘Kungsleden’ aangelegd. Je vindt hier zeer spectaculaire kloven, waaronder de Abiskokloof. Ook bergen en rotsformaties (zoals de ‘Lapporten’) zijn hier aanwezig. In het Abisko Nationaal Park zijn grote meren gelegen en er leven vele vogelsoorten. Als je hier op de juiste tijd van het jaar bent kun je het noorderlicht zien!

Abisko-National-Park

Hoge kust

In het Zweeds wordt de Hoge kust, Höge Kusten genoemd. Dit gebied bevindt zich in het midden van Zweden, aan de oostkust, aan de Botnische Golf. Het is letterlijk een hoge kust. Dat komt doordat het ijs hier lange tijd zijn zwaartekracht heeft uitgeoefend. Toen het ijs ging smelten, is de aardkorst nog verder omhoog getrokken. Nog steeds stijgt de granieten Hoge Kust bijna een centimeter per jaar. Het is een gebied van ruim 100 kilometer, dat bestaat uit een aantal Nationale parken, waaronder het Skuleskogen Nationaal Park en het Västanöfallet natuurreservaat. Dit fraaie stuk natuur staat op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. Het bestaat naast de kuststreek uit baaien, zee, eilanden, vlakke heuvels en meren.

Höge Kusten

Kosterhavet Nationaal Park (Koster eilanden)

Het Nationale Park Kosterhavet bevindt zich ten zuidwesten van Zweden, aan de westkust. Het park bestaat voor het merendeel uit zee. Er zijn meer dan 6.000 soorten zeedieren en –algen te vinden. Ook sponzen, koralen, zeehonden en zeldzame vogels vind je in dit kust (zee)gebied. In de zee, die behoort tot het park bevinden zich de twee Kostereilanden, die steil oprijzen uit de zee. Deze behoren maar gedeeltelijk tot het park, maar je kunt wel vanaf deze eilanden het Kosterhavet Nationaal Park betreden. Dat doe je door een boot te nemen vanaf Strömstad naar het meest zuidelijke eiland. Daar is een bezoekerscentrum aanwezig. Op beide eilanden zijn accommodaties beschikbaar, waaronder hotels, een camping en hutten. Het is mogelijk om te duiken en snorkelen in het Kosterhavet Nationaal Park, maar ook aan land is het park een mooi plaatje . Het is mogelijk om hier te wandelen en te fietsen (deze zijn hier te huur).

Kosterhavet National Park

Padjelanta Nationaal Park

Het Padjelanta Nationaal Park bevindt zich in het noordwesten van Zweden. Het vormt samen met twee andere parken (Sarek en Stora Sjöfallet) het grootste aaneengesloten oerlandschap van Europa. Het is een uniek berglandschap met vele berkenbossen, venen en meren, die nog in oorspronkelijke staat bewaard zijn gebleven. Er zijn hier sporen van de ijstijd aanwezig, zoals de zuidwestelijk gelegen gletsjer Ålmåjjiegná, één van de grootste van Zweden. Padjelanta Nationaal Park is rijk aan flora. Er werden hier maar liefst 400 soorten planten geteld. In dit gebied leven traditionele Saami volkeren, die beschikken over rendieren, die grazen in het landschap. Via Risem (noord) en via Kvikkjokk (zuid) is Padjelanta Nationaal Park bereikbaar. Van noord naar zuid loopt er een wandelweg door het park, waaraan zich een aantal hutten bevinden.

 
Padjelanta National Park

BestemmingenDe leukste plekjes

In Europa

Europa

Bosnië – Herzegovina

De republiek Bosnië en Herzegovina, met als hoofdstad Sarajevo, ligt in het zuidoosten van Europa. Op een kustlijn na, van amper twintig kilometer, is het land verder omringd door andere landen.

Lees Meer »
Europa

Bulgarije

Bulgarije is een prachtig land in de Balkan, waar je kunt genieten van leuke steden, lekkere stranden en groene natuur. Zo moet je zeker een bezoek brengen aan Sofia. Sofia is de prachtige hoofdstad met bijzondere kathedralen en gezellige straatjes.

Lees Meer »
Europa

Denemarken

Denemarken is een prachtig land dat bij Scandinavië hoort. De hoofdstad, Kopenhagen, is de perfecte stad voor een leuke stedentrip en je kunt er de gekleurde huisjes van Nyhavn bekijken of je uitleven in het pretpark Tivoli.

Lees Meer »