Info & Bestemmingen

De republiek Bosnië en Herzegovina, met als hoofdstad Sarajevo, ligt in het zuidoosten van Europa. Op een kustlijn na, van amper twintig kilometer, is het land verder omringd door andere landen.
Nadat de burgeroorlog eindigde in 1995 probeert het land zich langzaam aan te herstellen. Bosnië-Herzegovina is nog altijd bezig om de economie er weer bovenop te krijgen. Met het ontvangen van toeristen wordt hier meteen actie op ondernomen. Het land is nog lang niet bekend als toeristische bestemming, maar heeft zeker een aantal boeiende bezienswaardigheden te tonen. Zeker qua natuur is er in Bosnië-Herzegovina veel te beleven. De bergachtige gebieden lenen zich uitstekend voor wandel- en hikingtochten. Dorpen als Početelj lenen zich vervolgens als uitstekend decor voor prachtige schilder- en tekenkunsten. En Unesco heeft vervolgens een aantal historische erfgoederen op hun lijst gezet. De oude brug ‘Stari Most’ in Mostar is een prachtig voorbeeld van deze bijzondere erfstukken uit het verleden.

Met de camper

  • Overnachten in Bosnië en Herzegovina kan op campings.
  • Vrij kamperen is verboden.
  • Diesel en benzine zijn goed verkrijgbaar. LPG is beperkt verkrijgbaar.
  • Er zijn een aantal tolwegen in Bosnië en Herzegovina 
  • Het gebruik en bezit van radarapparatuur is verboden. Andere flitspaalsignalering dient uitgeschakeld te zijn.
  • De maximale toegestane alcoholpromillage in het bloed mag tijdens het rijden niet hoger zijn dan 0,3 promille.

 

De maximumsnelheden voor een camper in Bosnië en Herzegovina:

  • Binnen bebouwde kom: 50 km/u
  • Buiten bebouwde kom: 80 km/u
  • Autoweg: 100 km/u
  • Autosnelweg: 130 km/u

Bezoek Stari Most

Het karakteristieke stukje architectuur Stari Most, is gelegen in de stad Mostar. Stari Most is een stenen brug over de Neretva rivier. De eerste brug op deze plek werd omstreeks de zestiende eeuw gebouwd. Aan beide kanten stond destijds een toren waarin onder andere munitie werd opgeslagen en als uitkijktoren. In de twintigste eeuw werd de brug tijdens de Balkan oorlog volledig verwoest. Een noodbrug heeft tijdelijk dienst gedaan en vervolgens werd de huidige brug onder toeziend oog van Unesco hersteld en gereconstrueerd in het originele exemplaar. Sindsdien staat het symbool voor de eenheid van het land.
Stari Most

Kravica-watervallen

De watervallen van Kravica ‘slapovi Kravice’ liggen aan de Trebižat rivier nabij de plaatsen Ljubuški en Mostar. Met name tijdens de zomermaanden worden de watervallen veelvuldig bezocht. Het gebied rondom de Kravica watervallen lenen zich dan ook uitstekend voor een stevige wandeling gevolgd door een gezellige picknick al dan niet met een verfrissende duik in de rivier. De Kravica watervallen behoren zeker tot de mooiste natuurlijke attracties van Bosnië-Herzegovina.
Kravica Watervallen

Baščaršija

In de hoofdstad Sarajevo behoort de oude bazaar Baščaršija tot de topattracties van de stad. Baščaršija vertolkt hiermee het historische en culturele hart van Sarajevo. Al in de vijftiende eeuw was dit de plek waar handelaren hun waar te koop aanboden en waar er een herberg werd gebouwd. Tegenwoordig wordt de locatie vooral als cultureel centrum gebruikt. Er worden allerlei voorstellingen, concerten en festivals georganiseerd. Overdag kun je er verschillende winkels bezoeken, oude ambachten bewonderen of genieten van een heerlijk verkoelend drankje.
Baščaršija

Sutjeska National Park

Dit oudste natuurpark van Bosnië-Herzegovina is omstreeks 1962 benoemd tot Sutjeska National Park. Waar voorheen verschillende gevechten werden uitgevoerd zijn nu grotendeels alleen broedende vogels, de Skakavac watervallen, geiten, beren, rivieren en bergen te bespeuren. Het geweld heeft plaatsgemaakt voor rust en een bloeiende natuur. In het bezoekerscentrum zijn verschillende rondleidingen te boeken in verschillende disciplines.
Sutjeska National Park

Pliva

De rivier de Pliva wordt gezien als natuurlijk en cultureel erfgoed. De Pliva rivier en gelijknamige vallei waren namelijk lang onderdeel van het koninkrijk Bosnië. Hierbij hoorden ook de watervallen en de gelijknamige stad Jajce. De Pliva rivier is ruim dertig kilometer lang en komt uiteindelijk uit bij de meren Veliko Plivsko en Malo Plivsko. De meest beoefende sport aan de rivier Pliva is het vliegvissen.
Pliva

Mehmed Paša Sokolovićbrug

In het jaar 1577 werd er door grootvizier Sokollu Mehemt Paşa opdracht gegeven tot het bouwen van een brug bij Višegrad over de Drina rivier. De Mehmed Paša Sokolovićbrug in oosten van Bosnië-Herzegovina telt elf bogen die samen ruim honderdnegenenzeventig meter overspannen. De brug wordt gezien als zeer waardevol klassieke Ottomaanse architectuur gecombineerd met de Italiaanse renaissance stijl. Het ontwerp is afkomstig van Mimar Koca Sinan, hoofdarchitect van vooraanstaande sultans uit het Ottomaanse Rijk.
Mehmed Paša Sokolovićbrug

Medugorje

Als grootste katholieke bedevaartsoord van Europa heeft de stad Medjugorje al heel wat bezoekers mogen ontvangen. De plaats is bekend geworden door de verschijning van de Heilige Maagd Maria in 1981. Daarna zijn er meerder verschijningen vermeld. De plaats waar de verschijning in 1981 plaatsvond is via een behoorlijk stijl pad op de Križevac berg te vinden. De klim wordt in ieder geval beloond met een waanzinnig mooi uitzicht over de regio. Omdat er nooit enig bewijs is geleverd voor de verschijningen, heeft de paus het nooit erkend als officieel bedevaartsoord. De plaatselijke kerk van Medugorje ‘sveti Jakov’ vaart er in ieder geval wel bij. Buiten zijn rijen met banken opgesteld om de vele pelgrims te kunnen ontvangen.
Medugorje

Manastir Tvrdoš

Dit ‘klooster van de middeleeuwen’ draagt oorspronkelijk de naam Manastir Tvrdoš. Het klooster is gelegen op de rechteroever van de rivier Trebisnjica, in de buurt van Tebinje. De oudste delen van het klooster zijn waarschijnlijk afkomstig uit de dertiende eeuw. Helaas is het grootste deel verloren geraakt tijdens bombardementen in de Turks-Venetiaanse oorlog gedurende de zeventiende eeuw. Pas in de twintigste eeuw is het opgeknapt en gerestaureerd. In het Manastir Tvrdoš klooster zijn een aantal wandschilderingen te bewonderen van Vicko Lavrov.
Manastir Tvrdoš

BestemmingenDe leukste plekjes

In Europa

Europa

Bulgarije

Bulgarije is een prachtig land in de Balkan, waar je kunt genieten van leuke steden, lekkere stranden en groene natuur. Zo moet je zeker een bezoek brengen aan Sofia. Sofia is de prachtige hoofdstad met bijzondere kathedralen en gezellige straatjes.

Lees Meer »
Europa

Denemarken

Denemarken is een prachtig land dat bij Scandinavië hoort. De hoofdstad, Kopenhagen, is de perfecte stad voor een leuke stedentrip en je kunt er de gekleurde huisjes van Nyhavn bekijken of je uitleven in het pretpark Tivoli.

Lees Meer »
Duitsland
Europa

Duitsland

Duitsland, het land waar sprookjes tot leven lijken te komen. Van het kasteel Neuschwanstein tot ridders in het Klooster van Ettal. Een land vol steden doordrenkt met romantiek en historie zoals het middeleeuwse Rothenburg.

Lees Meer »