Info & Bestemmingen

Bulgarije is een prachtig land in de Balkan, waar je kunt genieten van leuke steden, lekkere stranden en groene natuur. Zo moet je zeker een bezoek brengen aan Sofia. Sofia is de prachtige hoofdstad met bijzondere kathedralen en gezellige straatjes. Ook Plovdiv is een absolute aanrader. Daar vind je veel historische gebouwen, gezellige pleinen en veel terrasjes. Ben je een natuurliefhebber? Dan moet je zeker naar Pirin National Park. Dit is een prachtig natuurpark met gletsjermeren en bergen, waar je fantastisch kunt wandelen. Aan de zwarte zee kun je genieten van lange stranddagen en gezellige havenplaatsjes. Ook kun je er los gaan bij het uitgaansgebied van Sunny Beach. Kortom, er is van alles te doen in Bulgarije.

Met de camper

  • Overnachten in Bulgarije kan op campings.
  • Vrij kamperen is verboden.
  • Overnachten op parkeerplaatsen is verboden.
  • Een geldig vignet is in Bulgarije verplicht. De vignetten gelden voor auto’s tot maximaal acht zitplaatsen. Het vignet dient duidelijk op de voorruit bevestigd te worden. De vignetten zijn te koop bij alle Bulgaarse grensposten en bij postkantoren en tankstations (in dit geval mag je tot 30 kilometer na de grens zonder vignet rijden, zonder boete te krijgen). Bij aanschaf van een vignet aan de grens in Bulgarije kan voorkomen dat er extra administratiekosten in rekening worden gebracht.
  • Diesel en benzine zijn goed verkrijgbaar. LPG is goed verkrijgbaar.
  • Apparatuur die voorzien is van een flitswaarschuwing is in Bulgarije verboden.
  • De maximale toegestane alcoholpromillage in het bloed mag tijdens het rijden niet hoger zijn dan 0,5 promille.

De maximumsnelheden voor een camper in Bulgarije:

  • Binnen bebouwde kom : 50 km/u
  • Buiten bebouwde kom : 90 km/u
  • Snelweg : 140 km/u

 

Bezoek Sofia

Sofia is de prachtige hoofdstad van Bulgarije. De stad wordt gekenmerkt door groene parken, mooie musea en indrukwekkende gebouwen. Zo moet je zeker een bezoekje brengen aan de bijzondere Alexander Nevski kathedraal. Deze Bulgaarse-Orthodoxe kathedraal is erg indrukwekkend en bestaat uit veel koepels met blauwe daken. ‘S avonds wordt de kathedraal prachtig verlicht en dan is het dus zeker een aanrader. De Vitosha Boulevard is ook één van de belangrijkste bezienswaardigheden. Het is de bekendste straat van Sofia, waar je alle winkels, boetiekjes en terrasjes kunt vinden. Je kunt er heerlijk rondstruinen en een hapje eten bij de lekkere restaurants. Je hebt er ook nog eens een prachtig uitzicht op de Vitosha berg. De berg ligt vlak naast de stad en actievelingen kunnen daar heerlijk wandelen. In de winter kun je er zelfs wintersporten en je hebt er een prachtig uitzicht op de stad. In Sofia vind je ook veel leuke musea. Zo moet je zeker naar het Nationaal Historisch Museum gaan. Hier kun je alles leren over de geschiedenis van Bulgarije. Ook het Nationaal Archeologisch Museum is erg leuk. Hier vind je veel historische voorwerpen, die soms wel 1,6 miljoen jaar oud zijn.
Sofia

De Zwarte Zee

De Zwarte Zee is een groot meer dat in veel Oostbloklanden ligt. De Bulgaarse kust is prachtig en is zeker de moeite waard. In het noordelijke deel vind je heerlijk zandstranden, uitgestrekte rotslandschappen en rode kliffen. Je kunt er dan ook heerlijk wandelen en genieten van het mooie uitzicht. In het zuidelijke deel vind je weelderige bossen en tropische begroeiing. Ook daar kun je weer prachtige stranden vinden, waar je heerlijk tot rust kunt komen. Langs de kust vind je allerlei gezellige stadjes zoals Varna en kun je genieten van talloze spa’s. Het water van de Zwarte Zee wordt namelijk gezien als geneeskrachtig en trekt dus ook veel toeristen. Eén van de toeristische trekpleisters is Sunny Beach. Sunny Beach wordt jaarlijks door veel jongeren bezocht en staat bekend als een goede uitgaansgelegenheid. Ook is er een fantastisch waterpark en kun je er lekker eten en genieten van uitgestrekte zandstranden.
Sunny Beach

Het Pirin National Park

Pirin National Park is een prachtig natuurpark in het zuidwesten van Bulgarije. Het park staat op de Unesco werelderfgoedlijst en bestaat uit bergtoppen die soms wel 2900 meter hoog kunnen zijn. Het gebied is erg rijk aan flora en fauna en het is dan ook een aanrader voor dierenliefhebbers. Je kunt er heerlijk wandelen en je vindt er wandelpaden van diverse moeilijkheidsgraden. Bovenop de bergen heb je vaak een prachtig uitzicht op Bulgarije. Daarnaast vind je er wel 70 diepblauwe gletsjermeren. Dit zorgt voor een prachtig plaatje en je zult dan ook tijdens het wandelen worden verrast door de mooiste uitzichten. Naast meren, zijn er veel indrukwekkende watervallen en uitgestrekte bossen. In de winter ligt er sneeuw en dan kun je er diverse skigebieden vinden.
Pirin National Park

Nesebar

Nesebar is een prachtige vestingstad, gelegen op een schiereiland aan de zwarte zee. Het stadje staat op de Unesco Werelderfgoedlijst en staat bekend om zijn historische centrum. Het is zelfs één van de oudste steden in Europa met een lange en interessante geschiedenis. Je vindt er nog restanten van de Romeinse tijd, maar ook gebouwen uit de renaissance en Byzantijnse tijd. Je kunt er dan ook heerlijk ronddwalen om al deze bijzondere gebouwen te bewonderen. De stad bestaat uit twee delen, het historische centrum en het moderne centrum. Het moderne centrum staat vol met kuurhotels en luxe restaurants. Het historische deel is juist wat kleinschaliger en bestaat uit gezellige straatjes en pittoreske pleinen. Door een aardbeving is een deel van het historische centrum in de zee gezakt en je kunt er dus snorkelen of een boottocht maken om deze bijzondere restanten te zien. Daarnaast kun je vanuit Nesebar ook makkelijk naar het strand en kun je er genieten van eindeloze terrasjes.

Het Rila Gebergte en Rilaklooster

Het Rila Gebergte maakt deel uit van het Rila Nationaal Park en omvat de hoogste bergen van de hele Balkan. Het is een prachtig gebied waar je heerlijk kunt wandelen en kunt genieten van de ongerepte natuur. De Moesala berg is met zijn 2925 meter, de hoogste berg van het gebied en vanaf de top heb je een prachtig uitzicht op de omgeving. Eén van de hoogtepunten zijn de zeven Rila-meren. Deze zeven gletsjer meren zijn groot en diepblauw en worden omringd door hoge bergen en groene bossen. Het is een prachtige omgeving, waar je verstelt staat door de natuur. Een andere belangrijke bezienswaardigheid is het Rilaklooster. Het klooster is gesticht in de middeleeuwen en is prachtig kleurrijk en versierd met veel slavische kunst. Daarnaast is het een symbool voor de Slavische cultuur, dat lange tijd onderdrukt is geweest door de Turken. Bulgaren zien het Rilaklooster dan ook als één van de belangrijkste religieuze centra van de Bulgaarse-Orthodoxe kerk. Het klooster is erg groot met meer dan 1000 slaapkamers en bevat ook een interessant museum.
Rila Monastery Nature Park

Plovdiv

Plovdiv is de op een na grootste stad van Bulgarije en heeft een heerlijk mediterraan karakter. De stad bestaat uit een boven en benedenstad dat wordt verbonden met pittoreske steegjes. Je kunt heerlijk rondstruinen door de gezellige straten en langs pleinen met volle terrassen. Plovdiv is daarnaast erg oud en je vindt er dan ook prachtige historische bezienswaardigheden. Eén van de hoogtepunten is het Romeinse amphitheater. Het theater is gebouwd in de tweede eeuw en is prachtig versierd met standbeelden en kunst. Ook vind je in de stad nog een Romeins forum en een Romeins stadion. Een andere aanrader is het ethnographisch museum. Dit museum is gevestigd in een prachtig gebouw en je kunt er van alles leren over de Bulgaarse cultuur. Ook het archeologisch museum is zeker de moeite waard met een uitgebreide collectie van kunst en historische voorwerpen.
Plovdiv

Varna

Varna is de meest bruisende stad langs de kust van de Zwarte zee. Het trekt jaarlijks veel toeristen en plaatselijke bewoners en het is dan ook zeker een aanrader. Je vindt er een gezellige stadscentrum met veel winkels, waar je heerlijk kunt shoppen. Daarnaast zijn er ook veel leuke restaurants en kun je genieten van uitgestrekte terrassen. Bij de kust ligt een prachtige haven waar je heerlijk bootjes kunt kijken. In Varna vind je allerlei leuke bezienswaardigheden en zijn er ook veel leuke musea, die leuk zijn voor het hele gezin. Zo moet je zeker een bezoekje brengen aan het Natuurhistorisch museum. Daar kun je van alles leren over de geschiedenis van Bulgarije. Ook zijn er in de buurt van Varna veel heerlijke stranden, waar je helemaal tot rust kunt komen.
Varna

Rozenvallei

De Rozenvallei is een prachtige vallei, waar je in het voorjaar kunt genieten van uitgestrekte rozenvelden. Als je in mei of juni in Bulgarije bent, moet je dan ook zeker de rozenvallei bezoeken. Je kunt er heerlijk wandelen tussen de velden en de rozengeur die je tegemoet waait, is heerlijk. In deze streek wordt de bekende Bulgaarse rozenolie geproduceerd en in de zomer worden er veel oogstfeesten georganiseerd, die erg leuk zijn om te bezoeken. Kazanlak is de hoofdstad van de Rozenvallei en daar vind je een interessant museum, waar je alles kunt leren over de rozenproductie. De Tombe van Kazanlak is ook zeker de moeite waard. Deze graftombe ligt op een heuvel aan de rand van Kazanlak en wordt gekenmerkt door mooie muurschilderingen en graftombes.
Rozenvallei

Veliko Tarnovo

Veliko Tarnovo is een prachtige stad in het Noorden van Bulgarije. De stad was in het tweede Bulgaarse Tsarenrijk de hoofdstad van Bulgarije en heeft dus een rijke geschiedenis. Het oude centrum van de stad bevindt zich op drie mooie heuvels. Eén van die heuvels is Tsarevets en daar moet je zeker een kijkje gaan nemen. Je vindt er namelijk paleizen van de vroegere Bulgaarse keizers, de Patriarchale kathedraal, en het wordt omgeven door dikke stadsmuren. De paleizen zijn allemaal prachtig en geven je een kijk in het vroegere leven van de Bulgaarse keizers. De heuvel Trapezitsa staat bekend om de vele kerken en staat vol met mooie woningen, gebouwd door de Bulgaarse edelen. Veliko Tarnovo staat bekend om zijn prachtige architectuur en het is dus zeker een aanrader om rond te struinen door de stad en alle gebouwen goed te bewonderen. Daarnaast is de omgeving van de stad ook erg mooi met de Yantra rivier en de groene heuvels, waar je heerlijk kunt wandelen.
Veliko Tarnovo

Melnik

Melnik is de kleinste stad van Bulgarije met maar 275 inwoners, maar tevens ook een prachtige toeristische bezienswaardigheid. Vroeger had Melnik 20.000 inwoners, maar door de eeuwen heen zijn er steeds meer mensen uit de stad weggetrokken. Melnik ligt aan de voet van het Piringebergte en de omgeving is dan ook erg mooi. Het centrum wordt gekenmerkt door pittoreske huisjes en gezellige winkeltjes en restaurants. Daarnaast vind je rondom Melnik de mooiste wijngaarden van Bulgarije en je kunt dus allerlei plaatselijke wijnen proeven. Ook zijn er prachtige zandformaties, die tot de mooiste van Europa behoren. Je kunt daar heerlijk wandelen en de omgeving bewonderen.
Melnik

BestemmingenDe leukste plekjes

In Europa

Europa

Bosnië – Herzegovina

De republiek Bosnië en Herzegovina, met als hoofdstad Sarajevo, ligt in het zuidoosten van Europa. Op een kustlijn na, van amper twintig kilometer, is het land verder omringd door andere landen.

Lees Meer »
Europa

Denemarken

Denemarken is een prachtig land dat bij Scandinavië hoort. De hoofdstad, Kopenhagen, is de perfecte stad voor een leuke stedentrip en je kunt er de gekleurde huisjes van Nyhavn bekijken of je uitleven in het pretpark Tivoli.

Lees Meer »
Duitsland
Europa

Duitsland

Duitsland, het land waar sprookjes tot leven lijken te komen. Van het kasteel Neuschwanstein tot ridders in het Klooster van Ettal. Een land vol steden doordrenkt met romantiek en historie zoals het middeleeuwse Rothenburg.

Lees Meer »