Info & Bestemmingen

Albanië is een van de onontdekte landen van de Balkan. Dat ligt zeker niet aan het weer, want Albanië heeft een ideaal klimaat voor een heerlijke vakantie (bijna) het hele jaar door. In de winter is het redelijk koud en valt er in sommige gebieden vaak sneeuw, maar in de lente, zomer en herfst is het een perfect land voor een warme en zonnige vakantie.

Met de camper

 • Overnachten in Albanië kan op campings en camperplaatsen
 • Vrij kamperen is vrijwel overal toegestaan, behalve in nationale parken.
 • Overnachten op parkeerplaatsen is toegestaan.
 • Er zijn geen tolwegen in Albanië. 
 • Diesel en benzine zijn overal goed verkrijgbaar. LPG is ook goed verkrijgbaar. 
 • Het gebruik en bezit van apparatuur met flitspaalsignalering op GPS is in Albanië toegestaan.  
 • Het is in Albanië niet toegestaan om een vervoermiddel te besturen met een alcoholpromillage gelijk aan of hoger dan 0,1 (absoluut verbod). 

 

De maximumsnelheden voor een camper in Albanië: 

 • Binnen bebouwde kom: 40 km/u 
 • Buiten bebouwde kom80 km/u 
 • Autoweg: 90 km/u 
 • Autosnelweg: 110 km/u 

Bezoek Tirana

Tirana is de hoofdstad van Albanië en is met bijna een half miljoen inwoners tevens de grootste stad van het land.  De centrale plaats van de stad is het Skanderbegplein. Net buiten de stad ligt de berg Dajt en het nationaal Park Dajt. In de stad zijn er meerdere musea te vinden zoals het nationaal Archeologisch museum, het nationaal Historisch museum, het nationale Wetenschapsmuseum en het nationale Kunstmuseum.

De stad Vlora

De stad Vlora ligt in het zuidwesten van Albanië aan de Golf van Vlorë niet ver de plaats Sarandë vandaan. De stad heeft na Dürres de grootste haven van het land en is een belangrijke toeristische trekpleister in Albanië. Het is van oorsprong een Griekse stad die later onderdeel is gaan uitmaken van het Ottomaanse Rijk. De stad is vooral bekend omdat hier in 1912 tijdens de Eerste Balkanoorlog de onafhankelijkheid van het land Albanië werd uitgeroepen. In de buurt van Vlora liggen meerdere prachtige stranden die nog onontdekt zijn door het grote publiek.

Meer van Ohrid

Dit meer vormt voor een gedeelte de grens tussen Albanië en Macedonië. Het meer ligt grotendeels op Macedonisch grondgebied en is één van de grootste meren van het Balkanschiereiland. Het is diepste deel van het meer van Ohrid is 296 meter diep. Het meer wordt gevoed door onderaardse bronnen. De afwatering van het meer gebeurt via de Zwarte Drin die via Albanië naar de Adriatische ze stroomt. De Zwarte Drin is de grootste en belangrijkste rivier van Albanië. Het meer van Ohrid is erg populair bij vissers die hier op de Ohridforel en karpers komen vissen.

Dürres

Dürres is na Tirana de grootste stad van het land en is in het bezit van de grootste en belangrijkste haven van het land. Dürres is de populairste toeristische bestemming in Albanië. Dürres ligt in het centraal westelijke deel van Albanië aan de Adriatische zee. Het is een oude stad met nog veel overblijfselen uit zijn roerige geschiedenis. Het Amfitheater van Durrës en de overblijfselen van de Byzantijnse en Venetiaanse stadsmuren zijn daar mooie voorbeelden van. De stranden van Dürres trekken ieder jaar veel bezoekers. De laatste jaren trekt de stad ieder jaar meer dan 600.000 toeristen waaronder veel Albaniërs die uit de hoofdstad Tirana komen. Tirana ligt hier slechts drieëndertig kilometer vandaan.

Berat en Gjirokastra

Berat en Gjirokastra staan bekend als de museum steden van Albanië. Berat ligt in het centraal zuidelijke deel van het land aan de rivier de Osum. Gjirokastra ligt een stuk zuidelijker dan de stad Berat niet ver van de Griekse grens vandaan. Beide steden zijn opgenomen op de werelderfgoedlijst van de Unesco. Dit voornamelijk om hun historische centra. Gjirokastra staat bekend als de stad van de duizend vensters en is één van de oudste steden van het Land. Beide steden zijn opgenomen op de Unescolijst om hun typische Ottomaanse bouwstijl.
Berat
Gjirokastra
Gjirokastra

Butrint

Deze oude Griekse stad en archeologische vindplaats ligt in het zuiden van Albanië niet ver bij de Griekse grens vandaan. Deze van oorsprong Illyrische stad is door de eeuwen heen in de handen geweest van de Grieken, Romeinen en Venetianen en is onderdeel geweest van het Byzantijnse Rijk. Hierdoor is het een belangrijke archeologische vindplaats die sinds 1992 op de werelderfgoedlijst van de Unesco staat. In deze oude stad zijn onder andere een basiliek uit de zesde eeuw te vinden, een Akropolis en een Venetiaans kasteel.

Sarandë

“De parel van Albanië” zo wordt Sarandë door de lokale bevolking genoemd. Dit is niet geheel onterecht want dit Sarandë is één van de mooiste badplaatsen van het land. Het plaatsje ligt in het zuidwesten van Albanië aan de Ionische zee niet ver bij de grens met Griekenland vandaan. Vanuit Sarandë kijk je recht op het Grieks eiland Corfu tussen deze twee plaatsen vaart er dagelijks een veerdienst. De badplaats staat bekend om zijn prachtige stranden en zijn blauwe zee. Net buiten de stad ligt de archeologische vindplaats Butrint. Een andere bezienswaardigheid van de badplaats is de azuurblauwe karstbron Syri i Kaltër.

Shkodër

Shkodër is één van de oudste steden in Europa en ligt in het noordwesten van Albanië aan het meer van Shkodër. Dit meer vormt de grens met Montenegro. De stad stamt uit de Illyrische periode, is later een Romeinse kolonie geworden en heeft onderdeel uitgemaakt van het Byzantijnse Rijk. Tijdens de Eerste Balkanoorlog werd de stad door Montenegro veroverd. In de stad staat de Sheik Zamil Abdullah Al-Zamil Moskee ook wel bekend als de Ebu Beker moskee wat één van de mooiste moskeeën in het land is. De toeristen die naar Shkodër toekomen gebruiken de stad voornamelijk als uitvalsbasis naar één van de prachtige natuurgebieden in de regio.

BestemmingenDe leukste plekjes

In Europa

Europa

Bosnië – Herzegovina

De republiek Bosnië en Herzegovina, met als hoofdstad Sarajevo, ligt in het zuidoosten van Europa. Op een kustlijn na, van amper twintig kilometer, is het land verder omringd door andere landen.

Lees Meer »
Europa

Bulgarije

Bulgarije is een prachtig land in de Balkan, waar je kunt genieten van leuke steden, lekkere stranden en groene natuur. Zo moet je zeker een bezoek brengen aan Sofia. Sofia is de prachtige hoofdstad met bijzondere kathedralen en gezellige straatjes.

Lees Meer »
Europa

Denemarken

Denemarken is een prachtig land dat bij Scandinavië hoort. De hoofdstad, Kopenhagen, is de perfecte stad voor een leuke stedentrip en je kunt er de gekleurde huisjes van Nyhavn bekijken of je uitleven in het pretpark Tivoli.

Lees Meer »