Info & Bestemmingen

Het vorstendom Andorra is een dwergstaat gelegen in de Pyreneeën, ingesloten tussen Frankrijk en Spanje. Toeristen die Andorra bezoeken doen dat vooral vanwege de belastingvrije status die het landje kent. Steeds meer weet men Andorra ook te waarderen om het bergachtige landschap met de typisch Andorrese dorpjes en de recreatieve mogelijkheden.

Met de camper

  • Overnachten in Andorra kan op campings.
  • Vrij kamperen is verboden.
  • Overnachten op parkeerplaatsen is verboden.
  • Tussen Frankrijk en Andorra loopt de Envaliratunnel. Voor deze tunnel moet er tol worden betaald.
  • Diesel en benzine zijn overal goed verkrijgbaar. LPG is ook goed verkrijgbaar.
  • Flitswaarschuwingen zijn niet verboden in Andorra. Er staan enkele flitspalen.
  • Bestuurders van voertuigen met een alcoholpromillage in het bloed van meer dan 0,5 mogen niet rijden.

De maximumsnelheden voor een camper in Andorra: 

  • Binnen bebouwde kom: 50 km/u 
  • Buiten bebouwde kom: 90 km/u 

Bezoek Andorra la Vella

In de hoofdstad van Andorra word je omringt met de vele winkels waar je taxfree kunt shoppen. Met name tabak, parfum, elektronica en alcohol worden gretig afgenomen door de vele bezoekers die naar de stad komen. De bezienswaardigheden in deze hoofdstad van Andorra zijn de gracieuze St. Stefanuskerk en het parlementshuis La Casa de la Vall of Consell General de les Valls.

Andorra La Vella

Escaldes-Engordany

In Andorra bevinden zich meerdere waterbekken. De grootste echter zijn te vinden in de omgeving van Escaldes-Engordany. In dit bergachtige gebied ligt de Madriu-Claror-Perafitavallei. Het bijzonder aan deze vallei is, dat er nog een aantal mensen in dit gebied wonen die geheel volgens traditionele levenswijze leven. Een opvallend puntig gebouw in de stad Escaldes-Engordany is die van de Thermen Spa Caldea. De toren van de Sant Miquel d’Engolasters kerk uit de twaalfde eeuw is een ander opvallend gebouw. Vanuit de zeventien meter hoge toren heb je een fraai uitzicht over de stad.

Escaldes-Engordany

Sant Julià de Lòria

Het rustieke dorpje Sant Julià de Lòria neemt je op sommige plaatsen mee terug in de tijd. Dit dorp wat ook wel bekend is als ‘Laurèdia’ bestaat sinds de twaalfde eeuw. Eén van die oude plekjes is bijvoorbeeld het kapelletje bovenop een berg. Dit is de Canòlich, welke bekend staat om zijn begraafplaats en het prachtige uitzicht over de vallei. Sant Cerni de Nagol is de Romaanse kerk van het dorp. Deze kerk wordt gezien als één van de mooiste overgebleven Romaanse kerken uit de Pyreneeën. Verder is het een bijzondere ervaring om het tabaksmuseum in deze plaats te bezoeken.

Sant-Julia-de-Loria

Ertsmijnen in Llorts

Tussen de 17e en de 19e eeuw werd er in de vallei bij Llorts voornamelijk gezocht naar ijzererts. Tegenwoordig zijn deze mijnen aan de rand van het dorp opengesteld voor publiek en is het mogelijk om onder begeleiding van een gids meer te weten te komen over dit proces van winning en verwerking van onder andere ijzererts.

Kerken-tocht

Andorra heeft vele oude en interessante kerken die te bezichtigen zijn. Vooral de Romaanse kerken domineren het land. Bijvoorbeeld Sant Joan de Caselles in Canillo, Sant Marti de la Cortinada in Ordino, Sant Romà de les Bons in Encamp, Santa Coloma in Andorra la Vella, Sant Climent de Pal in La Massana, Sant Miquel d’Engolasters in Escaldes-Engordany of Sant Serni de Nagol in Sant Julià de Lòria. Een aantal van deze historische kerken zijn in wandeltochten verwerkt. Sommige daarvan zijn zelfs onder begeleiding van een gids.

Sant Miquel d’Engolasters

Naturlandia

Wie een beetje op zoek is naar avontuur, moet zeker een bezoek brengen aan het Ecopark Naturlandia. Hier is namelijk de langste Alpine slee-trein-baan ‘Tobotronic’ van de wereld te vinden. Met een soort van slee ga je over een ijzeren rails met een lengte van ongeveer 5300 meter. Je vindt dit park op de Rabassa berg in Sant Julià de Lòria.

www.naturlandia.ad

Naturlandia

BestemmingenDe leukste plekjes

In Europa

Europa

Bosnië – Herzegovina

De republiek Bosnië en Herzegovina, met als hoofdstad Sarajevo, ligt in het zuidoosten van Europa. Op een kustlijn na, van amper twintig kilometer, is het land verder omringd door andere landen.

Lees Meer »
Europa

Bulgarije

Bulgarije is een prachtig land in de Balkan, waar je kunt genieten van leuke steden, lekkere stranden en groene natuur. Zo moet je zeker een bezoek brengen aan Sofia. Sofia is de prachtige hoofdstad met bijzondere kathedralen en gezellige straatjes.

Lees Meer »
Europa

Denemarken

Denemarken is een prachtig land dat bij Scandinavië hoort. De hoofdstad, Kopenhagen, is de perfecte stad voor een leuke stedentrip en je kunt er de gekleurde huisjes van Nyhavn bekijken of je uitleven in het pretpark Tivoli.

Lees Meer »