Info & Bestemmingen

Het Noord-Europese land Finland bevindt zich ten oosten van Noorwegen en Zweden. Het land beschikt met name over prachtige landschappen, ongerepte natuur en oude steden. In de winter kun je in het uiterste sneeuwrijke noorden van Finland het Noorderlicht zien verschijnen. In de warmere maanden kun je in Finland genieten in zomerhuisjes van de welbekende Finse sauna’s. Ook zwemmen en vissen wordt veel gedaan in de vele meren van Finland.

Bezoek Rovaniemi (hoofdstad van Lapland)

De plek bij uitstek in het Finse Lapland is Rovaniemi. Dit is tevens de hoofdstad van Lapland. Het werd compleet verwoest in de Tweede Wereldoorlog, waardoor de architectuur vrij nieuw is en de stad rijk is aan design. Rovaniemi staat vol met attracties, maar degene die hier met kop en schouders bovenuit steekt, is het officiële Finse huis van de Kerstman. Bezoekers kunnen een tour maken door het Santa Claus dorp, postzegels ontvangen in het Santa Claus postkantoor en een bezoek brengen aan het ondergrondse amusement park, natuurlijk compleet ingericht in het thema van de kerstman. Ook het Korundi House of Culture, het Pilke Wetenschapscentrum en het technische hoogstandje, de Jätkänkynttilä brug, zijn in Rovaniemi zeker een bezoek waard. Maar waarschijnlijk kom je vooral in Lapland om het noorderlicht mee te maken, plan je reistijd dus goed!

Rovaniemi

Hoofdstad Helsinki

De hoofdstad van Finland is Helsinki. Deze stad is gevestigd in het zuiden van het land. De stad lijkt veel op Sint Petersburg, dat komt doordat het in 1812 werd gebouwd als replica van deze Russische stads stijl. Helsinki telt vele indrukwekkende kerken, zoals de Lutherse Kathedraal, de Kerk in de Rots en de Uspenski Kathedraal. Het Parlementsgebouw beschikt over een prachtige deco architectuur en ook het stadion, waar in 1952 de Olympische spelen plaatsvonden is een bezoek waard. Helsinki is rijk aan musea, waaronder het zeer gewaardeerde Nationale Museum. Hier vindt je alles wat je wilt weten over de geschiedenis van het Finland.

Het kasteel van Sarvonlinna

In het hart van het Finse Lakeland bevindt zich de kleine stad Savonlinna. Deze charmante historische locatie bevindt zich op een aantal eilanden te midden van de meren. De meest bezochte attracties is het 15e -eeuwse Olavinlinna, ook wel het Sint Olaf’s Kasteel genoemd. Het bouwwerk is door de eeuwen heen grotendeels intact en onbeschadigd gebleven. In Sarvonlinna vind je ook het Orthodoxe Museum en het Savonlinna Provinciale Museum. Ook het nabijgelegen Kerimäki is een bezoek waard. Hier bevindt zich de grootste houten kerk ter wereld. Op het marktplein van Savonlinna kun je de lokale haringgerechten proeven.

De stad Porvoo 

De tweede oudste stad van Finland is Porvoo. Deze plek staat bekend om zijn unieke, pittoreske houten huizen. Als je over de geplaveide straatjes van Porvoo struint dan kom je sporen uit de 13e eeuw tegen. Maar de meeste houten architectuur is afkomstig uit het einde van de 19e eeuw. Porvoo beschikt ook nog over een Kathedraal die afkomstig is uit de 11e eeuw. In het Porvoo Museum kun je lokale kunst en erfgoed bezichtigen en voor lokale lekkernijen (zoals gebak en snoep) kun je terecht in de Brunberg shop.

 

Het Finse Lakeland

Het Finse Lakeland bevindt zich in het centraal oosten van het land. In dit natuurgebied bevinden zich meer dan 55000 meren, die stuk voor stuk ten minste 200 meter breed zijn. Het Saimaa meer is het grootste meer van het gebied. Hier kun je zwemmen, varen en wandelen rondom het meer. Lakeland is niet alleen een prachtig wandelgebied. Het beschikt ook over de universiteitsstad Jyväskylä, de kleine stad Sarvonlinna met het middeleeuwse Sint Olaf’s Kasteel.

De Finse archipel

De groene Saaristomeri eilanden groep bevindt zich ten zuidwesten van Finland. Hoewel dit gebied officieel tot Finland behoort, spreken er hier meer mensen Zweeds dan Fins. Volgens sommige definities is het de grootste archipel in de wereld qua aantal eilanden, hoewel het moeilijk is in te schatten hoeveel het er zijn, omdat de meerderheid slechts uit kleine rotsen bestaat. Schattingen lopen uiteen van 20 tot 50 duizend eilanden. Met veerboten kun je van het ene eiland naar het andere varen. Op de eilanden vindt je een aantal attracties, waaronder het scheepsmuseum Pommern, het maritiem museum Aland en het 14e eeuwse kasteel Kastelholm. Ook voor prachtige wandelingen kun je hier terecht op de kilometerslange goed onderhouden wandelpaden. De specialiteit van de eilanden is een dessert, namelijk pannenkoek overgoten met gestoofde pruimen en slagroom.

Saaristomeri

Het Kemi sneeuwkasteel in Lapland

In het zuidelijke deel van Lapland vind je Kemi. Hoewel dit een stad is, staat deze plek voornamelijk bekend om haar iconische sneeuwkasteel. Elk jaar wordt dit kasteel hier opnieuw gebouwd. Het dient als het decor voor bruiloften en muziekoptredens. Ook is het mogelijk om er (in het sneeuwhotel) als gast te overnachten. De stad Kemi heeft ook een bruisend nachtleven. Daarnaast is dit een vertrekpunt van de arctische IJsbreker Toer (per cruiseschip), die door de arctische wateren, langs adembenemende ijsbergen en onvoorstelbare uitzichten vaart.

De stad Turku 

Aan de zuidkust van Finland is de stad Turku gevestigd. Lange tijd was dit de hoofdstad van Finland. Hoewel Helsinki al zeer lang de nieuwe hoofdstad is, wordt ook Turku nog door vele toeristen bezocht. Dat komt doordat deze stad zeer rijk is aan cultuur en historie. Hier vind je onder anderen het 13e -eeuwse Turku Kasteel en de musea Aboa Vetus & Ars Nova. Ook de wijk Luostarinmäki is een bezoek waard. Dit deel van Turku heeft als één van de weinige gebieden van de stad de begin 19e -eeuwse brand overleefd en beschikt dus nog over zeer oude gebouwen.

De stad Tampere 

Tampere, dat zich bevindt in het zuiden van Finland is de derde grootste stad van het land, maar het oogt en voelt meer aan als een groot dorp. De stad wordt omringt door grote meren en bossen. Vapriikki is een museumcomplex, waar je veel informatie vindt over de rijke geschiedenis van Tampere. De Finse Hockey Hall of Fame bevindt zich hier. In dit indrukwekkende museum vindt je alles over de geschiedenis van ijshockey. Maar niet alleen historie vind je in Tampere. Ook buitensporten, zoals skiën en hockey worden veel beoefend in de stad. En dan heeft Tampere ook nog andere toeristische trekpleisters, zoals het Hatanpää Arboretum en het Duckpark (stadsparken). Zeer populair is ook het Särkänniemi Adventure Park: een enorm pretpark met een aquarium, een planetarium, een dierentuin, een kunstmuseum en een observatietoren met spectaculaire uitzichten over bossen en meren.

 
Tampere

BestemmingenDe leukste plekjes

In Europa

Europa

Bosnië – Herzegovina

De republiek Bosnië en Herzegovina, met als hoofdstad Sarajevo, ligt in het zuidoosten van Europa. Op een kustlijn na, van amper twintig kilometer, is het land verder omringd door andere landen.

Lees Meer »
Europa

Bulgarije

Bulgarije is een prachtig land in de Balkan, waar je kunt genieten van leuke steden, lekkere stranden en groene natuur. Zo moet je zeker een bezoek brengen aan Sofia. Sofia is de prachtige hoofdstad met bijzondere kathedralen en gezellige straatjes.

Lees Meer »
Europa

Denemarken

Denemarken is een prachtig land dat bij Scandinavië hoort. De hoofdstad, Kopenhagen, is de perfecte stad voor een leuke stedentrip en je kunt er de gekleurde huisjes van Nyhavn bekijken of je uitleven in het pretpark Tivoli.

Lees Meer »