Info & Bestemmingen

Hongarije is een prachtig land in Midden-Europa. De hoofdstad Boedapest is ontzettend populair onder toeristen en is de perfecte bestemming voor een stedentrip. De rest van Hongarije wordt nog minder druk bezocht door toeristen, maar is desalniettemin absoluut de moeite waard.

Met de camper

 • Overnachten in Hongarije kan op campings en op speciaal voor campers ingerichte en aangewezen parkeerplaatsen.
 • Vrij kamperen is verboden.
 • Diesel en benzine zijn goed verkrijgbaar. LPG is beperkt verkrijgbaar.
 • In Hongarije betaal je vooraf om tolwegen te gebruiken en ontvang je daarbij als betalingsbewijs een e-vignet . Dit betalingsbewijs moet na afloop van de geldigheid nog twaalf maanden bewaard blijven, vanwege eventueel onterechte boetes. Bij het aanschaffen van een e-vignet wordt het kenteken van de camper geregistreerd en de controle op de tolwegen wordt aan de hand van het kenteken uitgevoerd. Campers vallen in categorie D2, onafhankelijk van het gewicht.

  Voordat je een tolweg oprijd verkrijg je een vignet bij de grens en bij de meeste pompstations in Hongarije. Het e-vignet kan ook online verkregen worden via deze website, vooraf is registratie noodzakelijk.

 • Het gebruik en bezit van flitspaalsignalering op GPS is in Hongarije toegestaan. Het meenemen en gebruiken van radardetectieapparatuur is verboden.
 • Het is verboden om alcohol in het lichaam te hebben tijdens het rijden.

De maximumsnelheden voor een camper in Hongarije:

 • Binnen bebouwde kom: 50 km/u
 • Buiten bebouwde kom: 90 km/u
 • Autoweg: 110 km/u
 • Autosnelweg: 130 km/u 

Bezoek Boedapest

Boedapest is de prachtige hoofdstad van Hongarije. De stad is een populaire bestemming voor stedentripjes en er is dan ook van alle te doen. Boedapest bestaat uit twee delen, die worden gesplitst door de rivier de Donau. Het linker deel is Boeda. Dit stadsdeel bevindt zich op een heuvel en hier kun je de prachtige Burcht van Boeda bezoeken. In deze burcht zijn meerdere musea te vinden en je hebt er een prachtig uitzicht op de rivier en het stadsdeel Pest. In het rechter stadsdeel Pest, kun je genieten van gezellige straatjes, pittoreske pleinen en veel leuke winkels en restaurants. Ook moet je hier zeker een bezoekje brengen aan het prachtige parlementsgebouw. Dit imposante gebouw bevindt zich aan de oever van de Donau en je kunt er de Hongaarse kroonjuwelen bewonderen. Even behoefte aan wat rust? Ga een dagje naar één van de heerlijke badhuizen. In Boedapest zijn er tientallen badhuizen, waarvan het Széchenyi Badhuis de bekendste is. Ook een uitstapje naar de Gellértheuvel is een echte aanrader. Deze heuvel bevindt zich in het stadsdeel Boeda en vanaf de top heb je een prachtig uitzicht op de stad.

Parlement-Boedapest

Het Balatonmeer

Het Balatonmeer is een prachtig uitgestrekt meer in het westen van Hongarije. Het is het grootste meer van Midden-Europa en je kunt er genieten van alle rust en ruimte. In de zomermaanden wordt het meer druk bezocht door lokale bevolking en toeristen en je kunt er allerlei leuke activiteiten organiseren. Zo kun je er leuke watersporten beoefenen zoals surfen, zeilen en kajakken. Daarnaast worden er vaak roeiwedstrijden en zwemwedstrijden georganiseerd. Je kunt heerlijk tot rust komen op één van de lekkere stranden en visliefhebbers zullen zich hier ook kunnen uitleven. Om het meer heen, kun je allerlei leuke stadjes vinden. Zo moet je zeker een kijkje nemen bij het stadje Siófok. Hier kun je genieten van allerlei leuke restaurantjes en je vindt er een mooie haven. In de groene natuur rond het Balatonmeer, kun je heerlijk wandelen en fietsen.

Balaton meer

Hortobágy Nationaal Park

Het Hortobágy Nationaal Park is het oudste natuurpark in Hongarije. Dit prachtige park bevindt zich in het oosten van het land en je kunt er genieten van fijne natuur en veel rust. Het park wordt gekenmerkt door steppe, moerassen, heides en rivieren. De vlaktes met steppe worden ook wel Poesta’s genoemd en zijn uniek in Hongarije. Op deze vlaktes grazen de Hongaars stepperund en het Racka-schaap. Deze dieren zijn kenmerkend voor de Poesta’s en moet je dus absoluut gezien hebben. Bij een bezoek aan het nationaal park moet je zeker beginnen in het bezoekerscentrum. Hier kun je veel informatie vinden over de biodiversiteit en de geschiedenis van het gebied. Daarnaast zijn er allerlei wandel- en fietsroutes te verkrijgen.

Hortobagy Nationaal Park

Pécs

Pécs is een prachtige universiteitsstad in het zuidwesten van Hongarije. Het is een gezellige stad waar je veel leuke restaurants en winkels kunt vinden. Daarnaast zijn er veel prachtige bezienswaardigheden. Pécs heeft een mediterrane sfeer en je vindt er veel gebouwen met Turkse invloeden. Zo moet je zeker een kijkje nemen bij het Széchenyi plein. Hier kun je de prachtige moskee van pascha Kassim Gasi vinden. De moskee wordt tegenwoordig gebruikt als kerk, maar je kunt er nog steeds de prachtige Turkse bouwstijl bewonderen en binnen vind je een bijzondere mengeling van het christelijke en het islamitische geloof. Een mooie kerk die je niet mag missen is de Dom van Pécs. Deze dom kun je van binnen en van buiten bewonderen. Pécs staat ook bekend als de stad met vele musea. Zo kun je een bezoekje brengen aan het etnografische museum, het mijnbouwmuseum, Het moderne kunstmuseum en het museum over de Turkse tijd.

Debrecen

Debrecen is na Boedapest de grootste stad van Hongarije. Het is een leuke stad, gelegen in het Oosten van het land. Debrecen vormt het geestelijk centrum van Hongarije en wordt dus ook wel het Calvinistische Rome genoemd. De belangrijkste bezienswaardigheid is dan ook de Grote Kerk van Debrecen. Deze protestantse kerk kun je van binnen en van buiten bewonderen. Bij de kerk vind je een monument van de Nederlandse admiraal Michiel de Ruyter, die 60 Hongaarse predikanten heeft gered. De stad is ook erg populair door de twee thermale baden die je in de stad kunt vinden. Zo moet je zeker een dagje tot rust komen in de Aquaticum Spa, waar je allerlei heerlijke spa faciliteiten kunt vinden.

Debrecen

Donauknie

De Donauknie is een prachtige rivierbocht in het noorden van Hongarije. Hier kun je genieten van prachtige groene heuvels, gezellige stadjes en mooie burchten. Het is de perfecte plek voor lange wandelingen en fietstochten en je hebt er overal een prachtig uitzicht op de rivier. Eén van de absolute aanraders is om een bezoekje te brengen aan het stadjes Esztergom. Hier kun je de Esztergom Basilica bewonderen en deze kerk is zeker de moeite waard. De kerk is prachtig versierd van binnen en van buiten en dus zeer de moeite waard. Je kunt in het stadje veel leuke restaurantjes vinden en het is de perfecte uitvalsbasis voor het verkennen van de regio. De Donauknie moet je ook zeker verkennen per boot. Vanaf het water heb je het perfecte uitzicht op de heuvels en de kastelen.

Nationaal Park Aggtelek

Het Nationaal Park Aggtelek is een prachtig natuurpark bij de grens met Slowakije. Het park staat bekend om de indrukwekkende grotten die je overal in het park kunt vinden. In de grotten zijn allerlei stalactieten en stalagmieten rotsformaties te bewonderen en je kunt hier dus de bijzondere ondergrondse wereld verkennen. Eén van de bekendste grotten is de Baradla grot. Deze grot heeft een lengte van 26 kilometer en je kunt er rondleidingen volgen. Naast grotten bezoeken, kun je in het park ook heerlijk wandelen en fietsen door de ongerepte natuur.

Nationaal Park Aggtelek

Szeged

Szeged is een prachtig stadje aan de oever van Tisza rivier in het zuiden van Hongarije. Szeged heeft een rijke geschiedenis en heeft welvarende periodes meegemaakt, afgewisseld met oorlogen en veldslagen. In de 19e eeuw is de stad overstroomd door de rivier en toen werd een groot gedeelte van de stad verwoest. Sindsdien is de stad prachtig herbouwd en kun je er gebouwen in de Art Nouveau stijl vinden. Architectuurliefhebbers moeten dan ook zeker een kijkje nemen bij het Rëok Paleis. De Votiefkerk is één van de belangrijkste bezienswaardigheden van Szeged. De kerk bevindt zich op het centrale plein Dóm Tér en heeft een combinatie van de Romaanse, Gotische en Byzantijnse bouwstijl. De kerk is prachtig versierd en je moet er dan ook zeker een kijkje nemen.

Szeged

Abdij van Pannonhalma

De Abdij van Pannonhalma is een prachtige abdij in het noordwesten van Hongarije. De abdij bevindt zich op een heuvel en je hebt er een prachtig uitzicht op het omliggende dorpje. Het benedictijner klooster werd in 996 gesticht en er hebben eeuwenlang monniken gewoond. Bij een bezoek aan de abdij kun je kennis maken met het monnikenbestaan en alles leren over de geschiedenis van dit klooster. Je kunt er de kruisgang en crypte bewonderen en dit is dan ook zeker de moeite waard.

Abdij van Pannonhalma

Szentendre

Szentendre is een prachtig stadje in het noorden van Hongarije, aan de oever van de rivier de Donau. Het stadje is erg charmant en er hangt een echte mediterrane sfeer. Je kunt er heerlijk rondstruinen door de pittoreske straatjes en langs de gezellige pleinen. Eén van de hoogtepunten is het Fő tér. Dit plein staat helemaal vol met monumenten en historische gebouwen. Het is een kleurrijk plein waar je kunt genieten van allerlei leuke terrasjes. Ook kun je in Szentendre meerdere Servische kerken vinden. Eén van de mooiste is de Belgrado Kerk. Deze kerk is mooi versiert en moet je zeker van binnen en van buiten bewonderen.

Szentendre

BestemmingenDe leukste plekjes

In Europa

Europa

Bosnië – Herzegovina

De republiek Bosnië en Herzegovina, met als hoofdstad Sarajevo, ligt in het zuidoosten van Europa. Op een kustlijn na, van amper twintig kilometer, is het land verder omringd door andere landen.

Lees Meer »
Europa

Bulgarije

Bulgarije is een prachtig land in de Balkan, waar je kunt genieten van leuke steden, lekkere stranden en groene natuur. Zo moet je zeker een bezoek brengen aan Sofia. Sofia is de prachtige hoofdstad met bijzondere kathedralen en gezellige straatjes.

Lees Meer »
Europa

Denemarken

Denemarken is een prachtig land dat bij Scandinavië hoort. De hoofdstad, Kopenhagen, is de perfecte stad voor een leuke stedentrip en je kunt er de gekleurde huisjes van Nyhavn bekijken of je uitleven in het pretpark Tivoli.

Lees Meer »