Info & Bestemmingen

Luxemburg behoort tot de rijkste landen van Europa. Maar ook wat bezienswaardigheden betreft is het land erg rijk. Hoewel het een van de kleinste landen in Europa is, moet Luxemburg qua schoonheid niet onderdoen voor de meeste bestemmingen. Mede dankzij zijn kleine oppervlakte is Luxemburg een ideale fietsbestemming. Met maar liefst 640 kilometer aan fietspaden en de mogelijkheid om in ieder treinstation een gratis fiets te gebruiken, is Luxemburg een eco-bestemming om rekening mee te houden.

Kasteel Vianden

Gelegen hoog op een rots, uitkijkend op het nabijgelegen dorp Vianden ligt kasteel Vianden, een van de grootste en mooiste kastelen daterend uit de romaanse en gotische periode van Europa. De bouw van het kasteel dateert al van de tiende eeuw en bij een bezoek ervaar je een millennium aan geschiedenisweetjes.
Je vindt er ook het huis van Victor Hugo en heel wat wandelingen in de buurt.

Kasteel Vianden

Kazematten

Bezoek de Kazematten van Luxemburg-Stad, een immens verdedigingsbolwerk in de Bock-rotsformatie. Vooral het ondergrondse gangenstelsel met in totaal 23 kilometer aan wandelgangen behoort tot de bekendste bezienswaardigheden van het land. Loop door het labyrint van stenen gangen. Zonder bulten weer naar buiten? Vergeet dan niet bij de laagste plafonds te bukken. Enkele van de donkerste booggangen zijn slechts verlicht met vaal, geel schijnsel van lampen. Ontdek oude kanonnen en kijk door schietgaten in de verdedigingsmuur uit over rivier Alzette en stadsdeel Grund.

De oudste Kazematten stammen uit 1644, toen de Spanjaarden aan de macht waren. In 1685 verstevigde de Franse bouwmeester Sébastien Le Prestre de Vauban de vesting. Op den duur waren de Kazematten groot genoeg om bakkerijen, slagerijen en smederijen te huizen. Die onderhielden op hun beurt duizenden voor bommen schuilende soldaten, hun paarden en gevechtsmateriaal, zoals geweren en kanonnen.
Sinds 1993 zijn de Kazematten geopend voor publiek en vanaf 1994 behoort dit complexe bolwerk tot het Unesco-werelderfgoed.

Luxemburg-Stad

Doordat het centrum van Luxemburg-Stad tegen en aan het Bock-voorgebergte is opgebouwd, bestaat de hoofdstad uit diverse niveaus. De kenmerkende trapconstructie is deels te danken aan graaf Siegfried van Luxemburg. Hij liet in 963 n. Chr. zijn kasteel Lucilinburhuc, wat ‘Kleine Burcht’ betekent, op dit landpunt plaatsen. Hieromheen is de stad Luxemburg opgetrokken. Hierdoor ligt de oude wijk Grund – waar rivier de Alzette doorheen stroomt – bijvoorbeeld tientallen meters lager dan winkelwijk Oberstadt.

Een centraal gelegen blikvanger in Luxemburg-Stad is de 150 meter lange Adolfsbrug. Deze boogbrug is tussen 1900 en 1903 gebouwd en vernoemd naar groothertog Adolf van Luxemburg. De oversteek – bij inwoners beter bekend als Pont Adolphe of Pont Neuf – verbindt op 42 meter hoogte de wijken Oberstadt en Gare met elkaar. Neem vanaf de brug de hoogteverschillen van Luxemburg in je op. Zie beneden in een kloof het beboste stadspark Vallée de la Pétrusse liggen, vernoemd naar de smalle, grotendeels gekanaliseerde Pétrusse-rivier die onder de Adolfsburg door stroomt.

Luxemburg Stad

Larochette

Larochette is een klein dorp dat is gelegen in een smalle vallei helemaal omringd door bossen. Het dorp wordt gedomineerd door twee oude kastelen die hoog boven de vallei zijn gelegen en die de middeleeuwse charme van weleer uitstralen. Het middeleeuwse plein, het industriemuseum en de vele historische monumenten verscholen in de oude straten zorgen ervoor dat Larochette een van de indrukwekkendste bezienswaardigheden van Luxemburg is.

Mullerthal

Groothertogdom Luxemburg biedt ook heel wat mogelijkheden voor vakantiegangers die liever wat actiever zijn tijdens hun vakantie. Zo doet het golvende landschap van het Mullerthal denken aan Zwitserland, waardoor het vaak de benaming ‘Klein Zwitserland’ krijgt. Heel wat wandelaars komen hier graag voor de indrukwekkende rotsformaties. Zo brengt het Mullerthal trail je via 112 kilometer aan wandelpaden doorheen deze prachtige omgeving. In dezelfde regio vind je ook de stad Echternach. Dit is de oudste stad van Luxemburg en staat sinds 2010 op de Werelderfgoedlijst van Unesco.

Moezelvallei

Rivier de Moezel schampt het zuidoosten van Luxemburg en vormt hier een natuurlijke grens met Duitsland. Net als bij onze oosterburen, staan ook in de Luxemburgse Moezelvallei de wijnranken strak in formatie tegen glooiende heuvelruggen op. Maak kennis met deze streek door de ‘Route du Vin’ te volgen met de auto of op de fiets. Deze wijnroute loopt tussen Schengen en Wasserbillig en beslaat een afstand van 42 kilometer. Bezoek wijngaarden die in het teken staan van hoofdzakelijk witte wijnen, gemaakt van druivensoorten zoals Rivaner (een samentrekking van Riesling-Silvaner), Elbling en Auxerrois.

In plaatsen zoals Grevenmacher, Stadtbredimus en Remich leven tientallen wijnboeren die hun eigen druiven verbouwen en wijn maken. Trakteer jezelf op een proeverij. Leer over de werkwijzen van de boeren en maak kennis met de karakters van de verfrissende wijnen.

Moezel

Vallei van de Zeven Kastelen

Het dal van de westelijke streek Eisch biedt het decor voor de nationale wandelroute ‘Vallei van de Zeven Kastelen’. Deze kasteeltocht biedt in totaal 37 kilometer wandelplezier, opgedeeld in zeven etappes (van 1,5 tot 7,6 kilometer). Hierbij loop je vanuit Mersch over onverharde paden langs dorpen als Schoenfels en Septfontaines, met elk zijn eigen kasteel uit de 13e tot 17e eeuw. Enkele hiervan zijn privé-eigendom en dus niet open voor publiekelijk bezoek.

Ga op nader onderzoek bij het 17e-eeuwse Kasteel Ansembourg. Loop over het enorme landgoed met fruitbomen. Zie fonteinen met decoraties van Triton op de rug van een zeemonster en sculpturen van uiteenlopende mythologische wezens, waaronder een sfinx. Kuier alleen of onder leiding van een gids over de Franse gazonnen van de kasteeltuinen. Bestudeer hier de tien spierwitte standbeelden van goden uit de klassieke oudheid. Die staan bij groene heggen die met militaire precisie in rechthoekige vormen zijn gesnoeid.

Kastelen in Luxemburg

BestemmingenDe leukste plekjes

In Europa

Europa

Bosnië – Herzegovina

De republiek Bosnië en Herzegovina, met als hoofdstad Sarajevo, ligt in het zuidoosten van Europa. Op een kustlijn na, van amper twintig kilometer, is het land verder omringd door andere landen.

Lees Meer »
Europa

Bulgarije

Bulgarije is een prachtig land in de Balkan, waar je kunt genieten van leuke steden, lekkere stranden en groene natuur. Zo moet je zeker een bezoek brengen aan Sofia. Sofia is de prachtige hoofdstad met bijzondere kathedralen en gezellige straatjes.

Lees Meer »
Europa

Denemarken

Denemarken is een prachtig land dat bij Scandinavië hoort. De hoofdstad, Kopenhagen, is de perfecte stad voor een leuke stedentrip en je kunt er de gekleurde huisjes van Nyhavn bekijken of je uitleven in het pretpark Tivoli.

Lees Meer »