Info & Bestemmingen

Van spectaculaire natuurwonderen als de Europese Grand Canyon en de schilderachtige tuinen van Monet tot het iconische Mont Saint-Michel en Romeinse bouwkunsten zoals Pont du Gard: dit zijn de mooiste bezienswaardigheden van Frankrijk.

Een land vol variatie: beboste heuvels, velden vol zonnebloemen of lavendel, wijndomeinen met eeuwenoude chateaus en besneeuwde bergtoppen.
Maak via gemarkeerde wandelroutes kennis met het landschap, eeuwenoude kerkjes, kastelen, en prehistorische monumenten diep onder de grond.

Mont Saint-Michel

Een van de mooiste bezienswaardigheden van Frankrijk is het getijdeneiland Mont Saint-Michel. Het graniet van het eiland draagt de middeleeuwse abdij La Merveille als een kroon, een sprookjesachtig gezicht en het decor voor de Disney-film Rapunzel. In tegenstelling tot het sprookjesachtige uiterlijk, kent het eiland een roerige geschiedenis. Zo was het in de 6e en 7e eeuw een Romeins fort, is het aangevallen door de Engelsen in de Honderdjarige Oorlog (1337 – 1453) en als gevangenis gebruikt tijdens de Franse Revolutie aan het eind van de 18e eeuw.

Kom in de zomer onder begeleiding van een lokale gids wadlopen. Wandel op blote voeten over de geribbelde zeebodem rondom het eiland. Ondanks dat het wadlopen een bijzondere ervaring is, is Mont Saint-Michel misschien wel op zijn mooist bij hoogwater. Tijdens het springtij dat elke veertien dagen plaatsvindt, komt de vloed – in de vorm van een halve meter hoge golf – met grote snelheid de baai binnenrollen. Het water lijkt het eiland als een soort verzonken stad op te slokken. Een spectaculair gezicht.

Mont Saint-Michel

Parijs

Parijs is volgens velen de stad van de liefde. Het is echter ook de belangrijkste toeristische trekpleister van Frankrijk. Ieder jaar komen er vele miljoenen toeristen naar de stad toe om de vele bezienswaardigheden van de stad te bezoeken. De bekendste hiervan zijn waarschijnlijk de Eiffeltoren maar ook het Louvre, Musée d’Orsay, de Sacre Coeur, de Arc de Triomphe en de wijk Montmartre die allemaal miljoenen bezoekers per jaar trekken. Door de stad heen loopt de rivier de Seine. Over de Seine liggen vele bruggen waarvan je en prachtig zicht hebt op de stad Parijs. In de “rosse buurt” van Parijs staat tevens één van de beroemdste nachtclubs ter wereld: de Moulin Rouge. .

Provence-Alpes-Côte d’Azur

De voormalige Franse regio Provence-Alpes-Côte d’Azur is één van de populairste vakantie gebieden binnen Frankrijk. De regio ligt aan de Middellandse zee, grenst in het oosten aan Italië en omsluit het Prinsdom Monaco. De hoofdstad van deze regio is Marseille. Andere bekende steden in deze regio zijn Nice, Aix-en-Provence, Avignon, Gap, Montpellier en Briançon. De kuststreek van deze regio staat bekend als de Côte d’Azur of Franse Riviéra. Aan de Franse Riviéra liggen enkele luxueuze vakantiebestemmingen zoals Cannes en Saint-Tropez. De binnenlanden van de Provence-Alpes-Côte d’Azur staan bekend om zijn heerlijk geurende lavendelvelden. Delen van de regio zijn lang in het bezit geweest van de Romeinen. De Pont du Gard en het antieke theater bij Orange zijn hier prachtige overblijfselen van.

Provence-Alpes-Côte d'Azur

Pont du Gard

Vlakbij Nîmes vind je het iconische Romeinse aquaduct Pont du Gard, dat tussen het jaar 40 en 60 n. Chr. werd gebouwd. De brug bestaat uit drie niveaus, is 275 meter lang, 48 meter hoog en versierd met bogen op elk niveau. Het is daarmee het hoogste aquaduct van het Romeinse Rijk. De Romeinen bouwden het aquaduct zo dat het water vanzelf – met behulp van zwaartekracht – van de waterbron Source d’Eure naar de stad Nîmes stroomde. Zo’n 35 miljoen liter water stroomde elke dag naar Nîmes, tot het verstopt raakte door afzettende mineralen op de wand en afval in de goot.

Een rondleiding door het bijbehorende museum brengt je naar het hart van deze bezienswaardigheid, waar je precies leert hoe zo’n bouwkundig meesterwerk tot stand kwam en hoe het aquaduct werkte. Bewonder het majestueuze bouwwerk van bovenaf of neem een duik in het onderliggende water.

Pont du Gard

Chateau Chambord

In de Loirestreek staat een van de meest statige chateaus van Frankrijk: Chateau Chambord. Kosten nog moeite werden, in opdracht van koning Frans I (1515), bespaard om de rijkdom en macht van de Franse koning te weergeven. Het chateau bestaat uit een woud van 365 torens, 282 schoorstenen en meer dan 440 vertrekken. Bewandel binnen de twee trappen, ontworpen door Da Vinci, die langs elkaar heen kronkelen op zo’n manier dat je het tegemoetkomend verkeer nooit tegenkomt.

Opvallend is dat er door het hele kasteel salamanders zijn afgebeeld, het symbool van de koning. Er werd geloofd dat salamanders tegen vuur bestand waren. Het beestje paste daarom goed bij het motto van de koning: “ik voed me met het goede vuur, ik doof het slechte”. Zijn gasten hoefden met meer dan driehonderd afbeeldingen dus geen moment te twijfelen over de eigenaar van het chateau. Ontdek ook het kasteelpark, zo groot als de binnenstad van Parijs. Met 5.400 hectare omringd door 32 kilometer aan muren, is dit het grootste omsloten park van Europa.

Rhône-Alpes

De Rhône-Alpes is één van de grootste regio’s van Frankrijk en grenst in het oosten aan Zwitserland en Italië. De hoofdstad van de regio is Lyon andere grote steden in de regio zijn Saint-Étienne, Grenoble, Annecy, Chambéry en Villeurbanne. Het westen van de Rhône-Alpes wordt gevormd door het Centraal Massief en het Oosten door de Alpen en het Jura gebergte. In de Alpen op de grens met Italië ligt de Mont Blanc die met zijn 4808 meter de hoogste berg van Frankrijk is. Door de Rhône-Alpes stromen de rivieren de Saône, de Ardéche en de Rhône. De Ardéche stroomt door het prachtige natuurpark de Gorges de l’Ardèche. De regio staat vooral bekend om zijn prachtige skigebieden zoals Les 3 Vallées, Paradiski, Les Portes du Soleil en l’Espace Killy. De bekendste skistations in dit gebieden zijn Val Thorens, l’Alpe d’Huez en Val d’Isére.

Rhône-Alpes

La Cité

De vestingstad La Cité binnen de stad Carcassonne is met dubbele muren, een gracht met ophaalbrug en 52 torens een van de meest iconische vestingstadjes van Europa. Gebouwd in de 13e eeuw als toevluchtsoord voor bewoners uit de voorsteden. Bijna werd de oude stad gesloopt, maar gelukkig kwam de middeleeuwse bouwstijl in de Romantiek-periode (tweede helft 19e eeuw) weer in de belangstelling waardoor het werd gerestaureerd.

De 52 torens lijken willekeurig geplaatst langs de vestingmuren en zijn nooit identiek aan elkaar. Hebben ze dan zomaar wat gedaan? Zeker niet! Het is allemaal gedaan om de vijand in de war te brengen. En daar stopte het niet. Wanneer de vijand dan toch de torens binnen wist te dringen, wachtte daar nog meer verwarring. Misleidende ruimtes, trappen die nergens naartoe leidden en valkuilen maakten het de indringers nog moeilijker om de stad binnen te dringen. Tip: bezoek Carcassonne wat later op de dag, wanneer de meeste toeristen zijn vertrokken, de zon langzaam ondergaat en het stadje weer toebehoort aan de inwoners.

Straatsburg

Straatsburg ligt aan de Rijn, maar het hart van de stad ligt ingeklemd tussen twee armen van de rivier de Ill. Loop door de kleurrijke stad en je zal je afvragen of je in Duitsland of Frankrijk bent beland. Niet gek, in tijden van oorlog hebben de twee landen om de beurt de stad geclaimd. Het getouwtrek heeft ervoor gezorgd dat je invloeden van beide landen ziet, proeft en hoort. Zo wordt in Straatsburg het meeste bier gebrouwen van Frankrijk, is een van de favoriete gerechten choucroute (zuurkool) en hoor je de Duitse klank in straatnamen en het dialect.

Daartegenover staat de wijk ‘Petit France’: dwaal door nauwe straatjes, langs kanalen en bruggen versierd met bloemen en historische vakwerkhuisjes. Bezoek de kathedraal die, gemaakt van roze zandsteen, vaak wordt genoemd als een van de mooiste kathedralen van Frankrijk. Beklim de 330 treden van de kerktoren en geniet van een uitzicht over de bijzondere stad. 

Straatsburg

Giverny

Het idyllische plattelandsdorp Giverny ligt iets meer dan een uur rijden ten westen van Parijs. Deze bezienswaardigheid wordt gezien als de geboorteplaats van het impressionisme. In het romantische dorp met prachtige plattelandstuinen staat nog altijd het geliefde buitenverblijf van de impressionistische schilder Claude Monet. Struin door tuinen langs blauweregen, een vijver met waterlelies, treurwilgen en over de iconische Japanse brug. Samen de oneindige inspiratie voor veel van zijn schilderijen zoals ‘Waterlelievijver’.

Meer zien en leren over het impressionisme? Bezoek het Musée des impressionnismes de Giverny in de straat vernoemd naar de grote trots van stad: Claude Monet. Bewonder hier wisselende exposities van verschillende impressionisten. Ook het huis waar Monet tientallen jaren woonde is goed bewaard gebleven. Naast zijn tuinen en schilderijen is ook zijn huis één groot kleurenpalet. Elke kamer heeft een eigen kleur, zo is de eetkamer volledig geel en de keuken blauw.

Giverny

Gorges du Verdon

Gorges du Verdon staat ook wel bekend als de Grand Canyon van Europa. Hier zorgen het azuurblauwe water en de groene bergen zorgen voor een adembenemend panoramisch uitzicht. Het is volgens velen een van de mooiste wandelgebieden van Frankrijk en ontstond door de rivier de Verdon. Deze rivier is al miljoenen jaren bezig om het kalksteenlandschap te doorsnijden en verder uit te slijpen. Het gevolg: rotswanden die op sommige plekken meer dan 700 meter hoog reiken– twee keer de lengte van de Eiffeltoren. Het is daarmee de diepste kloof van Europa en een bron aan fossielen die meer vertellen over de geologische geschiedenis van het gebied.

Tourtip: aan beide zijden lopen panoramische autoroutes, de Routes des Crêtes en de Cornische Sublime. Ontdek de schoonheid van de natuur vanuit je autoraam, maak een wandeling langs de rand van de kloof of bewonder Gorges du Verdon vanaf het water tijdens het zwemmen of kajakken. Er zijn meerdere kampeerplekken midden in dit bijzondere natuurgebied. Neem dus vooral de tijd om de kloof te ontdekken, het is het waard.

Gorges du Verdon

BestemmingenDe leukste plekjes

In Europa

Europa

Albanië

Albanië is een van de onontdekte landen van de Balkan. Dat ligt zeker niet aan het weer, want Albanië heeft een ideaal klimaat voor een heerlijke vakantie (bijna) het hele jaar door.

Lees Meer »
Europa

Andorra

Het vorstendom Andorra is een dwergstaat gelegen in de Pyreneeën, ingesloten tussen Frankrijk en Spanje. Toeristen die Andorra bezoeken doen dat vooral vanwege de belastingvrije status die het landje kent.

Lees Meer »
Europa

Bosnië – Herzegovina

De republiek Bosnië en Herzegovina, met als hoofdstad Sarajevo, ligt in het zuidoosten van Europa. Op een kustlijn na, van amper twintig kilometer, is het land verder omringd door andere landen.

Lees Meer »