Info & Bestemmingen

Van grillige kusten en steile bergen in het noordwesten tot flamboyante pleinen en statige architectuur in het oosten. Een land vol historische schatten en waar rijkelijk versierde kathedralen boven de stad uitsteken. 
España, het land gekenmerkt door de geur van sinaasappelbomen en jasmijn en waar de salsa en flamenco door de straten klinken. De steden zijn gekleurd door duizenden bloemen en mozaïek. Versierd met historische schatten. Van Moorse paleizen in de warme zon, tot muurschilderingen van Neanderthalers diep onder de grond. De steden en natuur zó mooi, dat vele kunstenaars het land als atelier gebruikten.
Het tempo ligt hier net iets lager. Fijn want ‘tranquilo’ is de beste manier om te genieten van de mooiste bezienswaardigheden van Spanje.

Alhambra

Als je het over de absolute topbezienswaardigheid van Granada hebt, dan kom je onvermijdelijk bij het Alhambra in Granada uit. Deze paleizen behoorden eens toe aan de Islamitische sultan van Granada Muhammed III en andere Moorse heersers. Het ‘Palacio de Generalife’ wat werd gebouwd tussen de twaalfde en veertiende eeuw, is gevestigd binnen de oude stadsmuren van Alhambra op de heuvel La Sabika. Hier bevindt zich ook het voormalig verdedigingsfort Alcazaba. Het Generalife paleis heeft meerdere binnenplaatsen en tuinen die door de islamitische koningen graag gebruikt werden als rustplaatsen. Mooie voorbeelden hiervan zijn de ‘Patio de la Acequia en Cypress Patio de la Sultana’. De architectuur laat zich het best omschrijven als Moors met Renaissance invloeden. Sinds 1984 behoren deze culturele gebouwen tot Unesco Werelderfgoederen..

Barcelona

Barcelona en Antoní Gaudí zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Bijna nergens anders heeft een architect zo duidelijk zijn stempel gedrukt op een stad. Hoewel niet iedereen vertrouwen had in de architect – zijn leraar twijfelde tussen gek en geniaal – zijn Gaudí zijn levenswerken niet meer uit het straatbeeld weg te denken.

Neem de Sagrada Família: de grootste trekpleister van Barcelona. De eerste steen werd in 1882 gelegd en de kerk is nog steeds niet af. Dat zou eigenlijk ook raar zijn. De ‘Onvoltooide’, zoals de Sagrada Família in de volksmond wordt genoemd, hoort met haar hoog in de hemel prijkende torens in de steigers te staan. Een andere parel is Parc Güell, een park waar eigenlijk een tuindorp met woningen had moeten staan. Maar als je Antoní Gaudí de vrije hand gaf, moest je maar afwachten wat je kreeg. In dit geval een ‘Hal van Honderd Zuilen’, een kronkelende bank van gebroken keramiek en een salamander van mozaïek.

La Sagrada Familia

Bilbao

De Baskische stad Bilbao is een bestemming die niet direct voldoet aan de verwachting die een Spaanse stad opwekt. Dat komt door het ontbreken van het in zoveel andere plaatsen zo kenmerkende mediterrane klimaat. Bilbao hoort onder andere in deze top tien thuis vanwege het afwijkende karakter van de stad. Ook de ligging aan de Pelgrimsroute naar Santiago de Compostella zou een reden kunnen zijn om Bilbao te vermelden. Voor ons als Spanje-liefhebbers zijn er twee belangrijke redenen om Bilbao te bezoeken. Ten eerste vind je hier een prachtig vormgegeven Guggenheimmuseum: Museo Guggenheim de Bilbao. De belangrijkste reden voor ons om Bilbao te bezoeken is dat deze stad gezien wordt als belangrijke culinaire stad. Hier komen de pinxtos vandaan. Dit zijn de heerlijke Spaanse spiesjes die vooral ook als tapas gegeten worden.

Canarische Eilanden

Helemaal in het zuiden van Spanje, temidden van de Atlantische Oceaan liggen de 13 Canarische eilanden, waarvan er acht van bewoond zijn. Met heerlijke temperaturen het hele jaar door is een bezoek aan één van deze prachtige eilanden altijd de moeite waard. Voor vele staat deze archipel synoniem voor zon, zee en strand. Wat mensen niet altijd direct beseffen is dat de Canarische Eilanden wat betreft natuur een voor Europa uniek karakter hebben. De vulkanische oorsprong van de eilanden heeft tot prachtige landschappen gezorgd. Soms zeer groen zoals La Palma en de noordkant van het eiland Tenerife, soms heel ruig en rotsachtig zoals nationaal park Timanfaya op Lanzarote. In dit deels voor het publiek opengestelde park kun je het vulkanisme nog van zeer dichtbij ervaren.

Canarische Eilanden

Sevilla

Een bruisende universiteitsstad, die verleidt met prachtige monumenten, heerlijke tapasbars en vrolijke flamenco-lokalen. De stad bestaat uit verschillende kleurrijke wijken, waaronder Santa Cruz. Verdwaal hier in een wirwar van straatjes gekleurd met bloemrijke balkons en ontdek verscholen pleintjes. Moe geworden van het slenteren? Wees gerust, heerlijke tapas-restaurants en typisch Spaanse barretjes zijn nooit ver weg.

Het halvemaanvormige plein Plaza de España is een aanrader. Dit boegbeeld van de stad is opgetrokken in een diverse hoeveelheid van stijlen, maar vormt op de een of andere manier toch een eenheid. Vooral de invloeden van de Spaanse Renaissance zijn goed terug te vinden. Op de gevel bevinden zich 48 wandschilderingen met Andalusische tegeltjes die samen de Spaanse provincies met hun wapenschild vormen. De bruggen symboliseren op hun beurt de vier oude Spaanse koninkrijken van zo’n vijf eeuwen geleden.

Sevilla

Nerja

Toen in 1959 vijf jongeren op vleermuizenjacht gingen in de stad Nerja, ontdekten ze bij toeval een toegang naar een grot. Een groep deskundigen onderzocht de grot verder en kwam uit op een reusachtig (35.000 vierkante meter) ondergronds gangencomplex, dat niet lang erna werd opengesteld voor het publiek. Diep in de duisternis van de grotten liggen waardevolle natuurlijke en culturele schatten verborgen. Recordbrekende schatten.

Neem de zes muurschilderingen van zeehonden. Voor zover bekend, de enige artistieke werken die door Neanderthalers werden gemaakt. Met een leeftijd tussen 42.000 en 43.500 jaar oud, zijn dit de oudste tentoongestelde kunstwerken van de wereld. Nog zo’n bijzonder record wordt gevormd door een samenvoeging van stalagmiet en stalactiet. Met een hoogte van 32 meter en een oppervlakte van 13 bij 7 meter, bewonder je de grootste zuilen van de wereld en de langste stalactiet. Tip: de koelte van de grot is een welkome afwisseling na een warme stranddag, maar vergeet niet een jas mee te nemen.

De Moorse stad Ronda

Het stadje Ronda balanceert gevaarlijk op de rand van een klif, die door de rivier de Guadalevin in tweeën is gekliefd. De rivier heeft een diepe kloof uitgesleten die bekend staat als ‘Tajo de Ronda’. De stad wordt omringd door prachtige riviervalleien die het best te bewonderen zijn vanaf de monumentale brug Puente Nuevo. Deze 98 meter hoge Moorse brug verbindt het oude centrum met het nieuwe gedeelte van de stad.

Ook in de stad zelf zijn schatten uit de Moorse tijd te vinden. Bezoek het Arabische badhuis, daterend uit de 13e eeuw. Bewonder de restanten van de oude stadsmuren en poorten, die er samen met de unieke ligging voor zorgde dat Ronda een van de meest oninneembare steden van Andalusië werd. Toe aan wat verkoeling? Neem een duik bij ‘Cueva del Gato’, de kattengrot die haar naam dankt aan de entree van de grot die, je raadt het al, lijkt op het gelaat van een kat.

Ronda

Córdoba

Een moskee die omgebouwd werd tot kathedraal? Dat vind je in het historische centrum van Córdoba. De Mezquita is een spectaculair bouwwerk dat in het jaar 784 werd neergezet door de Moren. Let op de imposante deuren als je de ex-moskee binnentreedt: ze zijn omlijst door gekalligrafeerde teksten en ingelegde stenen. Betreed de romantische binnenplaats waar de geur van de vele sinaasappelbomen je tegemoet komt. Waar ontelbare pilaren met bogen voor een magisch effect zorgen met telkens nieuwe doorkijkjes.

Witte huisjes vol met kleurrijke bloemen, ook dat is Córdoba. Elk jaar strijden de inwoners van Córdoba om de mooiste bloemen patio’s en binnenplaatsen te bezitten. Voor de eer, dus een serieuze taak. Wandel door de kleurrijke straten vol met duizenden bloemen op de grond, tegen de muur of hoog aan de daken. De vele kleuren, die door de Spaanse zon nog feller lijken, zijn in combinatie met de intense geuren van de bloemen een feestje voor de zintuigen.

Valencia

Valencia is de bakermat van Paella. Koop iets lekkers in Mercado Central, een levendige markt gevestigd in een schitterende jugendstil-hal. Je weet hier soms niet of je naar boven of beneden moet kijken. Met kramen vol lokale en typisch Spaanse producten zoals serranoham en salchichon. Overdekt door een indrukwekkende dakconstructie van staal, keramiek en glas. Proef daarbij de cocktail ‘Agua de Valencia’, die je met een inhoud van wodka, gin, cava en sinaasappelsap zeker niet moet drinken als water.

 

BestemmingenDe leukste plekjes

In Europa

Europa

Albanië

Albanië is een van de onontdekte landen van de Balkan. Dat ligt zeker niet aan het weer, want Albanië heeft een ideaal klimaat voor een heerlijke vakantie (bijna) het hele jaar door.

Lees Meer »
Europa

Andorra

Het vorstendom Andorra is een dwergstaat gelegen in de Pyreneeën, ingesloten tussen Frankrijk en Spanje. Toeristen die Andorra bezoeken doen dat vooral vanwege de belastingvrije status die het landje kent.

Lees Meer »
Europa

Bosnië – Herzegovina

De republiek Bosnië en Herzegovina, met als hoofdstad Sarajevo, ligt in het zuidoosten van Europa. Op een kustlijn na, van amper twintig kilometer, is het land verder omringd door andere landen.

Lees Meer »